"Sa privesti graul cum creste si da spic;
sa respire adanc in urma plugului sau dupa sapat;
sa citeasca, sa gandeasca, sa iubeasca, sa spere, sa se roage
-acestea sunt lucrurile care il fac pe om fericit;
lui ii sta intotdeauna in putere sa le faca si nu va avea niciodata puterea sa faca mai mult.
Prosteritatea sau nefericirea lumii depinde de cunoasterea si transmiterea acestor cunostinte."John Ruskin .

marți, 3 mai 2011

Despre gelozie...

Ce este gelozia?!...

Gelozia este sentimentul chinuitor si obsedant pe care îl provoacă în sufletul cuiva bănuiala sau certitudinea că ființa iubită îi este necredincioasă.
Gelozia este expresia cea mai bruta a iubirii trupesti.Numai senzualii sunt gelosi, iar sentimentalii nu cunosc gelozia.Senzualul iubeste femeia ucigator pe cand sentimentalul poate avea banuieli da nu pune ura si exagerarea pe primul plan cum fac senzualii.
Barbatul gelos, in realitate inventeaza cea mai mare parte din motive pentru nefericirea lui si a femeii.Ca si foamea, nici iubirea nu are ochi, insa gelozia n-are minte.Barbatul care chinuieste femeia cu gelozia crede ca-si ia rasplata pentru durerea pe care i-a cauzat-o ea lui, si nimeni nu-l poate convinge ca se inseala in banuiala lui.
Gelozia este o forma a nebuniei.Cea mai buna dovada sta in faptul ca barbatul nu este gelos numai pe prezentul, ci si pe trecutul aceleiasi iubite.Aceasta gelozie pe trecut e cea mai cruda pentru ca este ceva ce nu poate schimba si nici impaca.
Daca suntem gelosi in tinerete, nici batranetea nu aduce leacul.Gelozia batranului este cunoscuta ca ingrozitoare.La tineri gelozia este urmarea sexului exagerat, iar la batrani gelozia este boala batranetii si teama de cel mai tare.
Leac impotriva geloziei nu exista, insa exista posibilitatea de vindecare.In iubire trebuie luat de la femeie ceea ce este ea in stare sa dea : TINERETE, PASIUNE, OBICEIURI FRUMOASE.
Unii pun in iubire numai bunatate, iar altii numai ura.
Sunt trei categorii de barbatii gelosi: cei dintai cred ca toate femeile sunt stricate, si de aceea socotesc stricata si pe iubita sa; altii cred ca toate celelalte femei sunt credintioase si numai iubita lui este necredincioasa; iar cei din urma cred ca toate celelalte femei sunt pierdute si numai iubita lui este o cetate de necucerit.
Gelozia este, fara indoiala, un sentiment din care izvoraste nedreptatile cele mai grozave si accesele cele mai nebunesti.Cel care a fost gelos poate sa recunoscaa cat de vulgar si nedem este acest sentiment fata de personalitatea altuia, dar poate observa si cat de putin isi poate pastra fiinta iubita prin gelozie si cat de mult o indeparteaza spre necredinta, chiar in bratele celui la care te astepti mai putin.

Gelozia

Daca nu ne-am fi intalnit
(Absolut din intamplare,)
Tu pe altul oarecare
Tot asa ai fi iubit.

Daca nu-ti ieseam in drum
Ai fi dat cu bucurie
Altuia strain, nu mie,
Mangaierile de-acum.

Ai avea si vreun copil
Care, poate( idiot!),
Ar fi semanat in totul
Cu-acel tata imbecile.

Dar asa… ce lucru mare
Ca-ntr-o zi ne-am intalnit
Si ca-s foarte fericit,
Absolute din intamplare!
                              George Toparceanu



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Asteptam comentariile .. :)